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Ecodesign requirements 
 

EEI 
 

1. Product, that does not meet the EEI score after the 1st of July 
2025 
 
Question 
We sell a standard condenser dryer (with a heating element) that will 
not meet the EEI score of <85. One of the early slides stated that "only 
heat pump dryers" apply after July 2025, so does this mean this old 
model can be sold with its old format label? Or must we rescale and 
create new QR code labels for the 2-label transition in March and then 1 
label in July? Thanks. 
 
Answer 
Tumble dryers placed on the market from the 1st of July 2025 must 
comply with the requirements of the new ecodesign and energy 
labelling regulations.   
 
Tumble dryers not meeting the new ecodesign requirements and are 
placed on the market before the 1st of July 2025 can be sold until the 18th 
of July 2025 with the current energy label and hereafter only with the 
new energy label. In this case, there is no time limit to sell these 
products. 
 
Therefore, you as a supplier must rescale and create a new energy 
label. Both the current and the new energy label must be provided from 
the 1st of March until the 1st of July 2025. For your information, the 
retailer has 14 working days, until the 18th of July 2025, to replace the 
current energy label with the new energy label on the products. 
 
The only circumstance in which a retailer is allowed to sell a tumble 
dryer with a non-rescaled energy label after the 18th of July 2025 is if the 
supplier of the tumble dryer has ceased operations. In such cases, the 
shop has nine months to sell the tumble dryer.  
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Legal references 
The energy labelling frame regulation (EU) 2017/1369 article 11 describes 
the procedure for the introduction and rescaling of labels. 
 
In 13) (b) it is stated: the supplier shall, for products placed on the 
market or put into service before the four-month period, deliver the 
rescaled label on request from the dealer as from the start of that 
period (i.e. by 1st of March 2025). 
 
13) (b) (i): “A dealer who is unable to obtain a rescaled label in 
accordance with the first subparagraph of this point for units already in 
its stock because the supplier has ceased its activities shall be 
permitted to sell those units exclusively with the non-rescaled label 
until nine months after the date specified in the relevant delegated act 
for starting the display of the rescaled label.”  

https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2017/1369/oj/eng
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Cycles 
 

2. Standard for the cycles 
 
Question 
What are the preset standards for the cycles? The regulation does not 
specify at which RPMs, Humidity Level, or which Drying Level (standard, 
minimum, maximum) for example. meaning is it needed just to put Eco 
program and run it, without moving any other setting? 
 
Answer (provided by APPLIA) and references to the legislation 
The requested information can be found in the regulations. 

• RPM – not relevant (ergo not defined) 
• Humidity level = initial moisture content – fixed by regulation (EU) 

2023/2534 Annex I 21. Definition of the “eco-program” 
• Drying Level = final moisture content – fixed by regulation (EU) 

2023/2534 Annex I 21. Definition of the “eco-program” 
• Eco-program without any other setting: (EU) 2023/2534 Annex IV 

3rd paragraph (and (EU) 2023/2533 Annex III 3rd paragraph) 

Standard, that could be used: EN 61121:2013+A11:2019  
Publication of EN 61121:2013 + A12:2025 is forecasted for 2025-08-31 
The measurement method did not change in this amendment A12:2025. 
The reference to “eco” programme replacing ‘dry cotton programme’ is 
introduced. 

  

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=OJ%3AL_202302534
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=OJ%3AL_202302534
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=OJ%3AL_202302534
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=OJ%3AL_202302534
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=OJ%3AL_202302534
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=OJ%3AL_202302533
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Repair score 
 

3. Repair score – timeline and details 
 
Question 
Timeline and details of the repair score 
 
Answer 
„The current versions of the new regulations (EU) 2023/2533 and (EU) 
2023/2534 do not provide any provisions regarding repair score. There is 
an amendment to (EU) 2023/2534 expected to be adopted most likely in 
2025, which will foresee the introduction of the repair score. As the 
amendment is not yet final, we cannot provide any details. The current 
plan is that the repair score will be applicable by 2027. “ 
 
 
 
 

Spare parts  
 

4. Spare parts for professional repairers 
 
Question 
It was mentioned at the webinar, that all products (tumble dryers) 
placed on the market after 1.7.2023 must comply with the requirement to 
have spare parts available based on new ecodesign regulation 
2023/2533. We disagree: Spare parts must be available only on tumble 
dryers which comply with new ecodesign requirements and it could not 
be earlier than the 1st of March 2025 (see Article 12 part 2 of Ecodesign 
2023/2533). 
 
Answer 
Article 12, part 2, allows the manufacturer to forgo checking compliance 
with the current regulation if the product meets the requirements of the 
new regulation. You are welcome to make spare parts available on the 
1st of March 2025, but it is not mandatory. 
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Spare parts for professional repairers must be available 
 For models placed on the market before or on the 1st of July 2023:  

By the 1st of July 2025. 
 For models placed on the market after the 1st of July 2023:  

Two years after the model's market launch. 
 
However, for models that will not be placed on the market after the 30th 
of June 2025 anymore, this requirement is not applicable as all other 
requirements of the new regulations. 
 
References to the legislation 
Ecodesign regulation (EU) 2023/2533, article 12, part 2:  
“Where no unit belonging to the same model or equivalent models was 
placed on the market before 1 March 2025, the units of models placed on 
the market between 1 March 2025 and 30 June 2025 which comply with 
the provisions of this Regulation shall be considered to be in compliance 
with the requirements of Regulation (EU) No 932/2012.” 
 
Ecodesign regulation (EU) 2023/2533, Annex II, 5 Resource efficiency 
requirements, (1) (b):  
“Availability of spare parts referred to in point (a), shall be ensured for a 
minimum period starting at the latest on 1 July 2025 or two years after 
the placing on the market of the first unit of the model, whichever is the 
later date, and ending at least 10 years after placing on the market the 
last unit of the model concerned” 
 

  

https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2023/2533/oj
https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2023/2533/oj
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Energy labelling 
 

Transition period 
 

5. Transition period – energy labels 
 
Question 
Details of the transition period: condition to be allowed to put appliances 
with the old label still on the market after the 1st of July 2025. 
 
Answers 
There is no way to place tumble dryers with the old label on the market 
from 1st of July 2025 onwards. 
 
The only circumstance in which a shop is allowed to sell a tumble dryer 
with a non-rescaled energy label after the 18st of July 2025 is if the 
supplier of the tumble dryer has ceased operations. In such cases, the 
shop has nine months to sell the tumble dryer. 
 
References to the legislation 
The energy labelling frame regulation (EU) 2017/1369 article 11 describes 
the procedure for the introduction and rescaling of labels. 
 
In 13) (b) it is stated: the supplier shall, for products placed on the 
market or put into service before the four-month period, deliver the 
rescaled label on request from the dealer as from the start of that 
period (i.e. by 1st of March 2025). 
 

The only exception is: 13) (b) (i): a dealer who is unable to obtain a 
rescaled label in accordance with the first subparagraph of this point 
for units already in its stock because the supplier has ceased its 
activities shall be permitted to sell those units exclusively with the non-
rescaled label until nine months after the date specified in the relevant 
delegated act for starting the display of the rescaled label 
 
 

  

https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2017/1369/oj/eng
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Energy label on the packaging 
 

6. Energy label on the packaging 
 
Question 
The label must not be printed on the packaging of tumble dryer 
 
Answer 
It is not forbidden to print the label onto the packaging; however, it is not 
mandatory either. The slide in the presentation reflected this 
accordingly. 
 
 
 

 

  



 

9 
 

Horizontal topics 
 

Placing on the market 
 

7. Placing in the market EU and custom clearance and EPREL 
database.  
 
Question 
Can we understand the case : first placing on the market into EU 
understandable also the date of selling the product on invoice from 
manufacturer outside of EU to retailer in EU ? (Product should be on the 
way 1-2 months and customs clearance can be done 2 months later and 
product can physicaly enters into EU also two months later. ). Just to 
understand what date should be mentioned in EPREL database as first 
one.  
 
Answer 
In EPREL the field “Date of first placing on the market” means the date 
when the first unit of the model will be placed on the market. Please be 
aware that this is also the date when the model will become PUBLISHED 
in EPREL.  
 
“Placing a product on the market” refers to the first time of “making 
available on the market” of a product.  
 
For example, a manufacturer of household appliances finishes 
manufacturing a batch of tumble dryers and sells them directly to a 
home appliance store. At this point, the tumble dryers are placed on the 
market.   
 
A product is not placed on the market (nor made available) when the 
product is:  

• Produced and will be directly exported to a market outside the 
EU.  

• Still in the stage of testing and validation. 
• At the EU customs territory in transit, placed in free zones, 

warehouses, temporary storage or other special customs 
procedures.  

• Manufactured for own use 
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References to the legislation 
In the Blueguide, chapter 2.3 Placing on the market, you can find the 
definition of “placed on the market”: 
 
A product is placed on the market when it is made available for the first 
time on the Union market. According to Union harmonisation legislation, 
each individual product can only be placed once on the Union market. 
This operation should be done by the manufacturer or by an importer ( 
46). When a manufacturer or an importer supplies a product to a 
distributor ( 47) or an end-user for the first time, the operation is 
always labelled in legal terms as ‘placing on the market’. 
 
Placing a product on the market requires an offer or an agreement 
(written or verbal) between two or more legal or natural persons for the 
transfer of ownership, possession or any other property right 
concerning the product in question; it requires that the manufacturing 
stage has been completed. This transfer could be for payment or free of 
charge. It does not require the physical handover of the product.  
 
Sometimes products are manufactured following the placing of an order. 
An offer or agreement concluded before the stage of manufacture has 
been finalised cannot be considered as placing on the market (e.g. an 
offer to manufacture a product according to certain specifications 
agreed by the parties to the contract, where the product will only be 
manufactured and delivered at a later stage). 
 
Please look in the EPREL user guide, (11.2.3.1, page 104) for further 
explanation of “Date of first placing on the market”:  
 
“Date of first placing on the market: (mandatory) this is the date when 
the first unit of the product model will be placed on the EU market for 
the first time. It is recommended that you register products in EPREL 
way in advanced to the date of placing the product on the market. The 
date of first placing on the market is a highly important product asset in 
EPREL application, as this date defines when the product will be made 
publicly available in the Public and MSA Compliance platforms.” 
 
 
 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52022XC0629(04)
https://energy-efficient-products.ec.europa.eu/suppliers_en
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8. Placing in the market EU – the EU importer is from the same 
company as the non-EU manufacturer  
 
Question 
I have one question regarding the Placing in the market, regarding one 
precise case: The Producer is outside the EU and the importer (both 
producer and importer belong to the same company) is in the EU 
territory. When the importer finishes the customs clearance operations, 
the product should be classified as “placed in the market” so any stock 
of this product in the importer warehouse (and not yet sold to the trade) 
should be again classified as “placed in the market”. Is it correct?  
 
Answer 
Products held in stock by the manufacturer (or their representative) or 
the importer are not considered to be placed on the market unless 
ownership has been transferred to other actors in the distribution chain, 
such as a distributor or if the products have been made available.  
 
So the answer depends on the exact situation: Who has the ownership 
of the products? Have the products been made available for example, by 
being offered through online sales or distance selling targeted at end-
users in the EU market? 
 
In the case, you describe, we assume, that the ownership of the 
products belongs to the manufacturer, who is located both in an EU 
country and a non-EU country, and that the products have not been 
made available on the EU market yet, then the answer would be: The 
products are not placed on the market yet. 
 
References to the legislation 
In the Blueguide, chapter 2.3 Placing on the market, you can find the 
definition of “placed on the market”: 
 
A product is placed on the market when it is made available for the first 
time on the Union market. According to Union harmonisation legislation, 
each individual product can only be placed once on the Union market. 
This operation should be done by the manufacturer or by an importer ( 
46). When a manufacturer or an importer supplies a product to a 
distributor ( 47) or an end-user for the first time, the operation is 
always labelled in legal terms as ‘placing on the market’. 
 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52022XC0629(04)
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Placing a product on the market requires an offer or an agreement 
(written or verbal) between two or more legal or natural persons for the 
transfer of ownership, possession or any other property right 
concerning the product in question; it requires that the manufacturing 
stage has been completed. This transfer could be for payment or free of 
charge. It does not require the physical handover of the product.  
 
Sometimes products are manufactured following the placing of an order. 
An offer or agreement concluded before the stage of manufacture has 
been finalised cannot be considered as placing on the market (e.g. an 
offer to manufacture a product according to certain specifications 
agreed by the parties to the contract, where the product will only be 
manufactured and delivered at a later stage). 
 
In the Blueguide, chapter 3.1. Manufacturer, you can find more 
information about the definition and the responsibilities of the 
manufacturer:  
 
“The manufacturer is any natural or legal person who manufactures a 
product or has a product designed or manufactured, and places it on the 
market under his own name or trademark.” 
 
 

  

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52022XC0629(04)
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9. Lee way on placed on the market? 

 
Question 
Is there any leeway on the "place on the market" date if you purchase 
orders from retailers on your system? 
 
Answer 
No, there is no leeway, except for the situation where you purchase 
orders where the product has not been manufactured yet according to 
certain specifications agreed by the parties to the contract, and the  
product will only be manufactured and delivered at a later stage. 
 
References to the legislation 
In the Blueguide, chapter 2.3 Placing on the market, you can find the 
definition of “placed on the market”: 
 
A product is placed on the market when it is made available for the first 
time on the Union market. According to Union harmonisation legislation, 
each individual product can only be placed once on the Union market. 
This operation should be done by the manufacturer or by an importer ( 
46). When a manufacturer or an importer supplies a product to a 
distributor ( 47) or an end-user for the first time, the operation is 
always labelled in legal terms as ‘placing on the market’. 
 
Placing a product on the market requires an offer or an agreement 
(written or verbal) between two or more legal or natural persons for the 
transfer of ownership, possession or any other property right 
concerning the product in question; it requires that the manufacturing 
stage has been completed. This transfer could be for payment or free of 
charge. It does not require the physical handover of the product.  
 
Sometimes products are manufactured following the placing of an order. 
An offer or agreement concluded before the stage of manufacture has 
been finalised cannot be considered as placing on the market (e.g. an 
offer to manufacture a product according to certain specifications 
agreed by the parties to the contract, where the product will only be 
manufactured and delivered at a later stage). 
 
 
 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52022XC0629(04)
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Disclaimer 
The information provided in this document reflects the project’s understanding and as such is 
not legally binding. A binding interpretation of European Union law is the sole competence of 
the European Court of Justice. Any advice or instruction provided cannot substitute the 
requirements of the energy labelling and ecodesign regulations or the individual delegated 
acts, which are binding in their entirety and directly applicable in all EU Member States. 
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